putnici iz srbije šengen zona

Šta za putnike iz Srbije znači ulazak Hrvatske u Šengen zonu?

Pristupanjem Hrvatske Šengen zoni granice Hrvatske sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom, i Crnom Gorom postaju spoljne granice grupe zemalja koje su ukinule pasoške kontrole.

 

putnici iz srbije šengen zona

 

 

Važno je ipak znati da će oni koji imaju hrvatsko državljanstvo i dalje moći da putuju u Hrvatsku iz Srbije, BiH i Crne Gore uz iste uslove kao i do sada, bez ikakvih dodatnih ograničenja.

 

Nešto drugačija situacija biće za putnike iz Srbije koji nemaju hrvatsko državljanstvo. Oni će biti u obavezi da popune određeni online formular (ETIAS) u koji će uneti lične podatke, e-mail adresu i podatke o pasošu. Prijavu će biti neophodno podneti najkasnije 96 sati pre datuma putovanja. Odobrenje će stići nakon nekoliko minuta, nakon čega je potrebno platiti nakandu od 7 evra putem kreditne ili debitne kartice. Od plaćanja naknade izuzeta su maloletna i lica starija od 70 godina. Odobrenje važi tri godine, a broj putovanja u zemlje EU tokom navedenog perioda nije ograničeno. Građani Srbije će uz ETIAS moći da ostanu u Evropskoj uniji najduže 90 dana u periodu od 180 dana.

 

Od navedenog pravila izuzeti su putnici u tranzitnoj zoni, državljani EU koji dolaze iz zemlje koja nije članica, ali i oni koji imaju više državljanstava, a makar jedno od njih je od države koja je članica.

 

Sistem ETIAS još uvek nije u funkciji. Primena je odložena je za maj, ali se  očekuje da će sistem definitivno biti u funkciji do novembra 2023. godine.