carina eu

Ulazak u Hrvatsku: Šta je dozvoljeno, a šta zabranjeno uneti?

Sigurno ste se bezbroj puta do sada zapitali hoćete li prilikom ulasku u Hrvatsku, odnosno na područje EU, imati problema ukoliko Vaš prtljag sadrži lekove, flašu alkoholnog pića ili boks cigareta. Upravo zbog brojnih pravila koje je teško ispratiti, donosimo vam spisak svih stvari koje je dozvoljeno, odnosno nije dozvoljeno, uneti u Hrvatsku iz Srbije. Sve navedeno važi za drumski saobraćaj (automoblil, autobus, kamper vozilo, sa priključnim vozilima).

 

Šta je dozvoljeno uneti u Hrvatsku ukoliko putujete iz Srbije?

 
 

 

Pravila Carinske uprave Hrvatske nalažu da je, iz zemalja koje nisu članice EU, a među kojima je i Srbija, obavezno prijaviti sledeću robu čiji je unos zabranjen ili ograničen:

 

 • Meso i mleko, kao i proizdovde od mesa i mleka
 • Biljke i biljne proizvode
 • Pesticidе i herbicidе
 • Novac
 • Lekovе
 • Oružije
 • Kulturna dobra

 

Prilikom prelaska granice sa Hrvatskom dozvoljeno je uneti:

 
 

 

 • Lične stvari u koje spadaju: obuća, odeća, stvari za ličnu higijenu, prenosni električni uređaji koji se privremeno uvoze i koriste za lične potrebe, ali u razumnoj količini (poput mobilnog telefona i laptopa)…
 • Roba koju ste kupili ili na drugi način nabavili ukupne vrednosti do 300 evra oslobođena je od uvoznih davanja i niste je dužni prijaviti carinskom službeniku. Za decu mlađu od 15 godina važi vrednost robe do 150 evra.
 • Komercijalnu robu u vrednosti do 1.000 evra ili 100 kg neto mase moguće je uvesti uz plaćanje uvozne naknade, dok se za robu veće vrednosti ili količine mora podneti standardna carinska deklaracija.
 • Putnici koji ulaze u EU ili iz nje izlaze mogu preneti do 10.000 evra gotovine (ili protivvrednost u drugim valutama). Ukoliko je u pitanju tačno 10.000 evra ili više putnici su obavezni da iznos prijave carini na graničnom prelazu. Obrazac prijave je dostupan i elektronski . Popunjen obrazac se može  poslati na e-mail adresu operativno@carina.hr ili predati carinskom službeniku na graničnom prelazu.
 • Takođe, dozvoljen je unos do pet kućnih ljubimaca po osobi koje je potrebno prijaviti tokom carinske kontrole i dostaviti na uvid potrebna dokumenta. Navedeno važi samo u slučaju da putujete sopstvenim vozilom jer Zakon zabranjuje prevoz životinja autobusom.
 • Kada je u pitanju duvan: Licima starijim od 17 godina dozvoljen je prenos 40 cigareta, 20 cigarilosa, 10 cigara, 50 grama duvana za pušenje, 50 grama zagrejanog duvanskog proizvoda, 10 mililitara e-tečnosti i 50 grama tzv. novih duvanskih proizvoda.
 • Alkoholna pića: Svako lice starije od 17 godina sme da unese 16 litara piva, 4 litre vina i 2 litra alkoholnih pića koja imaju manje od 22% alkohola, odnosno jedan litar jačeg alkoholnog pića sa više od 22% alkohola.

 

Proizvodi životinjskog porekla

 
 

 

Proizvodi životinjskog porekla koje je u potpunosti zabranjeno uneti u Hrvatsku su mleko, meso, kao i proizvodi od mesa (salama, pršuta…) i mleka (sir, maslac, pavlaka…)

 

Dozvoljeni proizvodi životinjskog porekla:

 

 • Hleb, kolači, keksi, vafli, tostirani hleb i slični prepečeni proizvodi sa manje od 20% prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja koji su trajni na sobnoj temperaturi.
 • Čokolada i slatkiši sa manje od 50% prerađenih mlečnih proizvoda i proizvoda od jaja koji su trajni na sobnoj temperaturi.
 • Dodaci hrani namenjeni krajnjem potrošaču koji sadrže manje od 20% prerađenih proizvoda životinjskog porekla.
 • Testenina i rezanci koji nisu mešani niti punjeni mesnim proizvodima s manje od 50% prerađenih mlečnih proizvoda i proizvoda od jaja koji su trajni na sobnoj temperaturi.
 • Koncentrat supe i poboljšivači ukusa pakovani za kranjeg kupca sa manje od 50% ribljih ulja, praha ili ekstrakata koji su trajni na sobnoj temperaturi.

 

Ograničena je količina sledećih proizvoda životinjskog porekla:

 

Do 2 kg po osobi moguće je uneti:

 • Druge proizvode životinjskog porekla poput meda, jaja, proizvoda od jaja, mesa puževa ili žabljih krakova.
 • Mleka u prahu za bebe, isto tako i hrane za bebe, i posebne hrane koja se koristi zbog medicinskih razloga.
 • Hrane za kućne ljubimce koja se koristi zbog zdravstvenih razloga uz uslove da ne zahteva držanje u frižideru pre otvaranja.

 

Takođe, dopušteno je po osobi uneti 20 kilograma sveže, sušene, kuvane, osoljene ili dimljene ribe, rakova i dagnji.

 

 

Biljke i proizvodi biljnog porekla

 
 

 

Dopušten je unos i nije potrebna dodatna dokumentacija za: ananas, banane, datulje, durian i kokos.

 

Zabranjen je unos: zemlje za sadnju i supstrata, krompira za sadnju, sadnica vinove loze i citrusa.

 

Uz podnošenje fitosanitarnog sertifikata i službenu kontrolu fitosanitarne inspekcije moguće je uneti: merkantilni krompir, rezano cveće i cveće u pupoljku, lukovice, jestivo korenasto povrće (poput rotkvica, celera), kupus, zelenu salatu, jabuke, kruške, dunje, seme žitarica, travu i ostalo voće i povrće…

 

 

Kulturna dobra

 

 

Kulturna dobra mogu se iznositi samo privremeno, a mogu se iznositi i/ili unositi u Republiku Hrvatsku samo uz određene dozvole ili potvrde nadležnog organa.

 

 

Lekovi

 

 

Unošenje gotovih lekova za lične potrebe putnika moguće je u količinama neophodnim za najviše mesec dana lečenja (pod uslovom da ih odobre nadležni organi zemlje proizvođača) i uz posedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije (lekarsko uverenje, prepis istorije bolesti).

Takođe, moguće je uneti lekove koji sadrže drogu koje putnik koristi za lične potrebe, u količini potrebnoj za lečenje do 5 dana, a uz posedovanje medicinske dokumentacije, iz koje proizilazi neophodnost uzimanja leka.

 

Koje su posledice ukoliko se poseduje nedozvoljena roba ili se određena roba poseduje u količini većoj od predviđene?

 

Putnici su u obavezi da carinskoj kontroli prijave sve proizvode biljnog i životinjskog porekla, a u slučaju prekršaja ili prekoračenja količine hrvatska carina će ih oduzeti i uništiti.

Za prekršaje po bilo kom od navedenih osnova Zakon predviđa i novčanu kaznu, a kod utvrđivanja visine kazne uzima se u obzir vrsta robe i obim prekršaja.